LEGENDA IEPURASULUI DE PASTE

Publicada por: kally en Niños

Responde con otra poesía Votar!  Bookmark and Share

Mai este putin si Sfanta Sarbatoare a invierii Domnului Iisus Hristos va veni si la noi.Pentru romani, oul reprezinta simbolul acestei mari sarbatori religioase.
Insa de unde a aparut legenda iepurasului de Paste si cum a ajuns la noi?
Se spune ca legenda iepurasului a aparut pentru prima data pe meleagurile Germaniei undeva in jurul anului 1500. De atunci au aparut multe legende iar una dintre ele v-o impartasesc si voua.
" Candva, intr-o padure luminoasa traia o pasare care canta asa de frumos incat si vantul se oprea in loc sa o asculte. Intr-o zi insa vestita pasare nu mai putu fi auzita in padure..zacea ranita langa copacul unde-si facuse cuibul. In acest timp prim padure trecea zeita Eastre care a luat-o si pentru a-i putea salva viata a trebuit sa o transforme in iepuroaca lasandu-i totusi darul de a face ouo. La inceputul primaverii cand toate animalele se pregateau de sarbatoaree zeita a primit multe daruri de la animale in semn de multumire ca le-a vegheat toata iarna: flori frumos parfumate, roua diminetii, ghiocei infloriti..dar cel mai frumos dar a fost cel al iepuroaicei. In semn de multumire ca i-a salvat viata zeita a primit oua ornate."
Aceasta este legenda Iepurasului de Paste venita din Germania, insa si la noi se gasesc multe legende frumoase de Paste.
Se spune ca Maria s-a dus sa-l vada pe Iisus rastignit cu un cos de oua. Maria a lasat cosul de sub cruce si a inceput sa se roage. In acest timp sangele sfant a curs pe oua si le-a inrosit.
O alta legenda ne povesteste despre doua fete care veneau de la targ cu un cos plin cu oua. Pe drum ele vorbeau despre credinta crestina si despre Iisus Hristos. Auzind de inviere, de la fata romanca, evreica a negat spusele romancei spunad ca ceea ce povesteste poate fi adevarat la fel cum oualele lor albe din cos sunt de fapt rosii. Insa, uitandu-se la cos au vazut cum oualele incep sa se inroseasca. De frica fetele au lesinat insa au fost trezite de doi tineri care le-au stropit cu apa si le-au daruit cate un ou rosu.
De aici a ramas si traditia cu stropitul fetelor in a doua zi de Paste de catre flacai spunandu-se ca asa nu o sa ofileasca tot anul si o sa ramana tinere ca bobocii.
Tot de marea sarbatoare a Pastelui se povesteste de batrani un alt obicei. Se spune ca in ziua Pastelui cand se strangeau cu totii la masa, gospodarul trebuia sa ciocnasca primul ou rosu cu sotia sa, spunanduse ca asa se vor intalnii si pe lumea cealalta. Oul se taia apoi in feliute mici din care mancau toti membrii familiei. Ei credeau ca daca mancau aceste feliute de ou, in cazul in care vreodata se vor rataci prin padure isi vor aduce aminte cu cine au mancat oul de Paste si astfel vor gasii drumul cel bun spre casa.
Inainte de Paste mamicile le spuneau copiilor sa isi faca cate un cuib departe de privirile celor mari. In ziua de paste mergeau acolo sa vada daca au primit ceva de la iepuras.. legenda care nu este de la noi.
Va pot povesti insa o traditie care se tine si in prezent. In ziua Pastelui mamele pun atatea canite cati copilasi au. Sub canita se pune un banut iar in canita se pune un ou rosu si apa. Cel care gaseste banutul se spune ca va avea noroc de bani tot anul. Cu apa din canita copii se spala pe fata ca sa fie inbujorati si curati la fata tot anul.
Aacest obicei se tine in fiecare an de Paste in casa mea pentru ca este bine sa pastram traditiile sau macar cele care au mai ramas, caci ele ne reprezinta ca popor si asta ne diferentiaza de alte nationalitati.
La noi nu exista legenda iepurasului dar avem alte legende cu mult mai frumoase.

Pastele sa va aduca in suflet si in case lumina calauzitoare, fericire iar Dumnezeu sa va vegheze fiecare pas ce-l faceti.

PASTE FERICIT TUTUROR ROMANILOR DIN TARA SI DIN STRAINATATE!

Fecha de publicación 14/04/2009 | Última modificación: 15/04/2009 | Vistas: 8024

Poesías del mismo autor

 

reiko a comentat:

Frumos si educativ...pt mine face parte din ciclul"ba boule p-asta n-o stiai"..:))

kally a comentat:

multumesc criticul meu de arta. oricum daca nu scriai ceva frumos nu mai mancai mancare calda acasa. te 'ubesc piu

Agrega un comentario

Si tienes cuenta Entra aquí.

Nombre

DIRECCIÓN DE E-MAIL No será publicada en la página.

COMENTARIO



categorias

poesías nuevas



últimos comentarios

miembros nuevos

paginas interesantes